top of page
ROOKT
F3308084-B097-43FA-98E8-AAABA667EC0A_1_105_c.jpeg
POSTER INGREDIENTEN final.jpg
1AD0EC15-30F3-437E-8B6C-97CD12149E86_1_105_c.jpeg
C26351C1-F60F-400B-8577-806C0FC6FFD9_1_105_c.jpeg

Rookt is de tweede presentatie van visual storyteller Lotte Ooms en chefkok Paul Jonker bij StrandLAB. Op 19 en 20 november kon je in deze herfsteditie letterlijk en figuurlijk proeven hoe smakelijk én inventief schaarste kan zijn die dit seizoen met zich meebrengt.

Tijdens Rookt bereidden Lotte en Paul, na een uitvoerig onderzoek van de natuurlijke en sociale elementen uit de omgeving in het seizoen, een eenheidsworst met bijpassende elementen. Zo deelde ze bijvoorbeeld conserveertechnieken en de daarbij horende verhalen en lieten ze zien hoe je om kunt gaan met schaarste. Door middel van conserveren, inmaken en opslaan van zowel eten als textiel hebben ze de tijdgeest proberen zichtbaar en voelbaar te maken. Ze zochten Almere strand af naar bruikbare producten die dit seizoen nog oogstbaar waren. Hier kwamen ze op de 'eenheidsworst', dit is een worst die een eeuwenoude traditie van geheime bij elkaar geraapte ingrediënten waarborgt. Dit alles werd gepresenteerd met een bijpassend lokaal biertje van de samenwerkingspartner Brouwerij Stijl.

Het eenheidsworst broodje bestond uit:

* Broodje gemaakt van eikeltjesmeel en bier van Brouwerij Stijl (Almere)

* Eenheidsworst (knolsoorten, paddestoelen en kruiden uit de buurt)

* Ingelegde klis en teuniswortel

* 'Ketchup" van duindoornbes

* Mayo van gerookte dennennaalden

* Gefrituurde brandnetel

Dit werd geserveerd op zelfgemaakt papier gemaakt van planten uit de omgeving.

Credits

Fotografie: Nicky de Ijl

Locatie: Strandlab Almere

 

bottom of page